Yala National Park

Yala National Park (även känd som Ruhunu National Park) är den näst största, men också mest besökta, nationalparken i Sri Lanka. Den ligger i den sydöstra delen av landet och omfattar 979 kvadratkilometer. Parken har varit ett skyddat naturområde sedan år 1900. Den är mest känd för sin mångfald av vilda djur. Den har också en viktig roll i att bevara elefanter och lankesiska sjöfåglar.

Elefanter i Yala National Park

Elefanter i Yala National Park

Djurliv i Yala National Park

Den västra delen av Yala har den högsta koncentrationen i världen av leoparder. Trots det är det endast 35 leoparder i hela parken, vilket gör att du inte är garanterad att få se en. Observationer är dock vanliga och dina chanser blir högre om du spenderar en hel dag i parken. Leoparder kan ses året runt, men något de kan vara lättare att upptäcka under den senare delen av den torra säsongen. Vuxna leoparder är huvudsakligen vakna från skymning till gryning.

Mycket mer synliga är de elefanter som finns i parken. Under torrperioden samlas de runt parkens vattenhål och är då lätta att få syn på.

Andra däggdjur som lever i Yala National Park är vildsvin, bufflar, makaker, sengångare, schakaler, mungos, piggsvin, bältdjur, och kaniner, liksom rikliga krokodiler.

Yala erbjuder också enastående fågelskådning året runt. Besökare från oktober till mars har  dock förmånen att se tusentals flyttfåglar anlända när de flyr från vintern i norr. Omkring 130 arter har registrerats här. Påfåglar finns överallt i hela parken. Du bör under en vistelse i parken även se djungelhöns, som har antagits som Sri Lankas nationalfågel.

Ta sig till Yala National Park

Det lättaste sättet är ta sig till parken är genom att göra en utflykt från den närliggande staden Tissa. Du kan ta dig dit från Tangalle, Matara, Galle och Mirissa om du tar buss till Tissa-Punnegamuwa-Junction Stop och sedan åker tuktuk den sista biten (ungefär 4 kilometer).

Ett annat alternativ kan vara att göra en utflykt med det hotell du bor på, om du bor längs västkusten. Många av hotellen arrangerar utflykter till såväl Yala som till andra spännande områden.

Åk på safari i Yala National Park

Om du bor på ett hotell i till exempel Mirissa, Weligama eller Unawatuna är det sannolikt att de kan arrangera en hel- eller halvdagstur till Yala. Entréavgiften till parken ligger på ungefär 3700 LKR, men varierar. Turerna bör kosta ungefär 4000 till 6000 LKR utöver detta inträde till parken. Kom ihåg att priset är förhandlingsbart, så se till att inte betala för mycket. Det kan vara dyrt att åka ensam, så försök att vara flera som reser i den jeep ni gör safari med.

Du kan också bo i en bungalow nära parken, men dessa kan vara lite dyrare än de vanliga hotellen längs kusten.

Hotell i Yala National Park

Vill du uppleva Yala till max, går det att bo i tält precis vid parken. Det är dock lyxigare än att campa själv – du har riktiga sängar och personal som arrangerar dina måltider. Ett sådant boende är Ruhunu Safari Camping. Vill du bo lyxigt nära parken rekommenderar vi Jetwing Yala, som ligger en bit utanför, vid kusten.