Så här ansöker du om visum till Sri Lanka

Innan du reser behöver du tänka på att ordna visum till Sri Lanka. Ett elektroniskt resetillstånd, ETA, kan sökas innan avresa av medborgare i alla länder utom Singapore och Maldiverna.

Vilket visum behöver jag?

Beroende på ditt syfte med resan till Sri Lanka samt reslängd, kommer du att behöva olika visum. Det är bra att generellt sett ansöka om visum till Sri Lanka 45-30 dagar före avresa. Visumansökningar som avser andra typer än turistvisum som kan ta upp till 30 dagar att få utfärdade. Om du skickar in alla dokument och blanketter korrekt ifyllda till Sri Lankas ambassad i Stockholm bör inte handläggningstiden vara mer än 10 dagar, men det är alltid bäst att vara ute i god tid.

Turistvisum till Sri Lanka

Turistvisum gäller generellt för besökare som ska vistas i landet i maximalt 30 dagar. Besökare som vill stanna i mer än 30 dagar i Sri Lanka måste ansöka om en förlängning. Visumet kan förlängas så att det har tre månaders giltighet.

Visum för flera inresor till Sri Lanka

Visum för flera inresor utfärdas vanligtvis inte till turister, utan är avsedda för investerare och affärsmän. Denna typ av visum till Sri Lanka utfärdas av Sri Lankas ambassad i Stockholm eller immigrations- och emigrationssdepartementet i Colombo, med upp till 12 månaders giltighet. 

Bosättningsvisum till Sri Lanka

Bosättningsvisum innebär att du som icke-lankesisk medborgare har rätt att köpa fastigheter på Sri Lanka för vissa ändamål. Det finns flera typer av bosättningsvisum beroende på vad du avser att göra och du måste ta med Sri Lankas immigrations- och emigrationssdepartement för ett godkännande innan du ankommer till Sri Lanka.  Du kan läsa mer på immigrations- och emigrationssdepartementets hemsida.

Affärsvisum till Sri Lanka

För att kunna ansöka om affärsvisum måste du ha en skriftlig inbjudan från en sponsor i Sri Lanka (till exempel din affärskontakt) och ett brev från din arbetsgivare som beskriver syftet med resan. Du kan inte ansöka om affärsvisum vid ankomst – gör det innan avresa via Sri Lankas ambassad i Stockholm.

Journalistvisum till Sri Lanka

Om du är journalist eller på något annat sätt arbetar med media och ämnar att besöka Sri Lanka i ditt arbete måste du ansöka om visum till Sri Lanka i förväg. Utöver att lämna in den blankett som avser journalistvisum, måste du också bifoga en lista över den utrustning du kommer att ta med dig till Sri Lanka. Du ansöker via ambassaden i Stockholm, men eftersom dessa visum behöver ett särskilt godkännande från myndigheterna i Colombo bör du göra ansökan i god tid innan du reser.

Du måste anmäla dig hos Public Communications Division of the Ministry of Foreign Affairs när du ankommer till Colombo för att mediaackrediteringen ska bli utfärdad. Adressen för denna myndighet är Republic Building, Colombo 1. Du hittar dit med denna karta.

Hur ansöker jag om visum till Sri Lanka?

visum till Sri Lanka

Såhär ser ett visum til Sri Lanka ut i passet när det är klart!

Om din ansökan avser turistvisum, kan du ansöka om ETA online – det gör du via denna sida. Om din betalning inte går igenom, försök med ett annat kort (t ex VISA istället för Mastercard) och en annan browser (Safari istället för Chrome).

Det går också att ansöka om visum via Sri Lankas ambassad i Stockholm. Du kan skicka in en blankett för visumansökan tillsammans med kopior av nödvändiga dokument till ambassaden samt betala in avgiften till deras bankgirokonto. Mer information och blanketter för nedladdning finns på ambassadens hemsida.

Om du bor i Stockholm kan du också svänga förbi Sri Lankas ambassad som ligger på Strandvägen 39 för att göra din visumansökan. Kom ihåg att ta med kontanter för att kunna betala avgiften.

Nödvändiga dokument för visum till Sri Lanka

För att ansöka om visum behöver du

  1. En giltig blankett avsedd för det typ av visum du ansöker om. Du kan hitta blanketterna på ambassadens hemsida. Om du ansöker om turistvisum online, fyller du i motsvarande information där och behöver ingen blankett.
  2. Ansökningsavgift som varierar beroende på vilken typ av visum du ansöker om – se nedan. Den betalas in via Postgiro eller Bankgiro, eller i ambassadens reception.
  3. Kopia av resplan eller flygbiljetter.
  4. Giltigt pass. För Sri Lanka krävs att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst – det räcker alltså inte med att ha ett pass som är giltigt under den tid då resan äger rum.Kontrollera i god tid före avresa att det pass är giltigt. Passet måste dessutom innehålla minst två tomma sidor.

Om du ansöker via post, ska du skicka med ett kuvert med returadress.

Om du inte är svensk medborgare ska du även bifoga en kopia av ditt uppehållstillstånd.

Vad kostar ett visum till Sri Lanka?

Handläggningsavgiften för ett turistvisum är 300 kronor. Denna tas ut vid ansökan online eller via ambassaden för besöker som är äldre än 12 år. Om du ansöker via post och sätter in pengar till ambassadens bank- eller postgiro, tillkommer ytterligare 12 kronor i bankavgifter.

Om du vill stanna längre än 30 dagar och ansöka om ett visum som är giltigt upp till 90 dagar, till kommer en avgift som varierar beroende på hemland. För Sverige är denna avgift 265 kronor. Denna måste betalas även för barn under 12 år.

Affärsvisum kostar 50 kronor mer än turistvisum.

Exempel på kostnader:

  • Turistvisum för 30 dagar sökt online eller på ambassaden: 300 kronor
  • Turistvisum för 30 dagar betalt via bank- eller postgiro: 300 + 12 = 312 kronor
  • Turistvisum för 90 dagar betalt via bank- eller postgiro: 300 + 12 + 265 = 577 kronor
  • Turistvisum för 90 dagar för barn under 12 år betalt via bank- eller postgiro: 12 + 265 = 277 kronor
  • Affärsvisum för 90 dagar betalt via bank- eller postgiro: 350 + 12 + 265 = 627 kronor

En mer fullständig tabell över avgifter finns på Sri Lankas ambassads hemsida.

Kan jag göra ändringar i min visumansökan?

Visumet är knutet till ditt pass och du måste därför göra en ny visumansökan om du skulle skaffa ett nytt pass. Om du råkar skicka in en ansökan som innehåller misstag – även om det bara är en siffra eller en bokstav – kan du inte ändra din ansökan i efterhand, utan måste göra en ny och även betala avgiften på nytt. Man får vanligtvis besked inom några timmar, men i vissa fall kan det ta upp till tio dagar.

Du kan inte heller ändra din visumtyp efter ankomst. Om du till exempel reser in som turist och vill skaffa ett bosättningsvisum måste du lämna landet och ansöka om ett nytt visum från en ambassad utom Sri Lanka.

Tänk också på…

Besökare med tatueringar av Buddha eller av religiös betydelse kan gripas och utvisas. Det är däremot inga problem med icke-religiösa tatueringar.