När ska man åka till Sri Lanka?

När ska man åka till Sri Lanka? Det är en bra fråga, eftersom Sri Lanka kan vara svårt att förstå sig på när det kommer till vädret. I och med de två stora monsunerna som drar in över lander, varierar vädret drastiskt från en del av ön till den andra.

Den nordöstra monsunen drabbar öns norra och östra delar från oktober till januari.
Den sydvästra monsunen sveper in över öns västra och södra delar mellan maj och juli.

Med monsunerna kommer ostadigt väder som kan innebära att vägar blir oframkomliga på grund av regn, men det betyder inte att det ändå kan bjudas på en hel del sol. I och med det skiftande vädret måste tidpunkten för resan planeras om man inte vill missa något man anser som ett måste.

När är det bra väder på Sri Lanka?

Norra och östra Sri Lanka (Jaffna, Arugam Bay, Trincomalee) har bäst väder maj till september.

Södra och västra Sri Lanka (Colombo, Hikkaduwa, Unawatuna, Mirissa, Yala) har bäst väder från december till april.

Mittersta Sri Lanka har ett mixat klimat och erbjuder omväxlande sol och regn under hela året. Säsongen för Adam’s Peak är dock december till maj. Res under dessa månader om du vill bestiga det.

När är det högsäsong på Sri Lanka?

Värt att tänka på är också antalet turister. Turister flockas till de södra och västra delarna av Sri Lanka, med alla dess stränder, mellan december och mars. Det innebär inte bara att det är mer folk på stranden, utan också att både flyg och boende kan bli dyrare.

Så, när ska man åka till Sri Lanka?

De månader som Sri Lanka erbjuder överlag bäst väder i hela landet är april och september, då ingen av monsunerna påverkar landet. Vill man besöka Adam’s Peak under sin resa till Sri Lanka ska man sikta på att åka i april.

Om man inte är särskilt kräsen kan man resa till Sri Lanka närsomhelst – de södra delarna av Sri Lanka erbjuder många soltimmar även under monsunperioden.

Du kan läsa mer om vädret månad för månad här.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *