Väder på Sri Lanka

Väder på Sri Lanka under monsunperioden

Väder på Sri Lanka under monsunperioden

Som med många andra destinationer i Sydostasien anses perioden från december till mitten av april som högsäsong för med bra väder på Sri Lanka och därför även fler turister. Trots det, finns det lika mycket fördelar med att resa utanför denna period, då vädret är relativt bra även under lågsäsong, men då med ett färre turister. Kom ihåg att vädret inte behöver hålla vad det lovar. Du kan få uppleva kraftiga skurar mitt under torrperioden och soliga dagar under det som ska vara regnperiod. Se därför till att förbereda dig på omväxlande väder när du packar.

Väder på Sri Lanka område för område

De två stora regnperioderna är nordöstra monsunen (från oktober till januari) som övervägande påverkar östkusten och sydvästra monsunen (från maj till juli) som främst drabbar Sri Lankas väst- och sydkust, gör att vädret på Sri Lanka varierar drastiskt från en del av landet till en annan. Vid Nuwara Eliya, i bergen i centrala Sri Lanka, är temperaturen runt -5-20 ° C under hela året, medan Hambanthota, som ligger i den torra zonen, har en temperatur som stadigt ligger runt 30-35 ° C.

Västkusten: Colombo, Negombo och Bentota

Västkustens väder styrs av den sydvästra monsunen, med bäst förväntat väder mellan slutet av november och april. Medeltemperaturen faller sällan under 30 °C, men vid mycket regn och stormigt väder är det bäst att planera för sol och bad på någon annan plats i landet. Det regnar mest mellan juni och september, även om augusti är ett undantag med mindre nederbörd.

Sydkusten: GalleWeligama, Mirissa och Yala National Park

Stränderna längs Sri Lankas sydvästra kust, nära Galle, har ett väder likt det på västkusten med bäst väderprognos från slutet av november till april. Längre österut, bortom Yala National Park, kan vädret även påverkas av den nordöstra monsunen med högre nederbörd från oktober till januari och torrare väder mellan maj och september.

Östkusten: Trincomalee och Arugam Bay

Sri Lankas östkust är som bäst när resten av ön går igenom monsunregnet. På grund av den nordöstra monsunen är det bästa vädret från april till september, medan monsunen pågår från oktober till januari.

Centrala Sri Lanka: Kandy, Ella, Nuwara Eliya, Adam’s Peak

Kandy är lägre beläget än ”Tea Country” och har tack vare detta högre temperaturer och lägre nederbörd än bergen längre söderut. Resan från Kandy till kulturella triangeln norrut innebär en höjdskillnad på 700 meter, vilket också innebär att man känner temperaturen sjunka varefter man rör sig norrut. Vädret i Tea Country påverkas av båda monsunerna, vilket ger ett klimat som påminner något om en skotsk höst större delen av året. Tea Country är beläget 2000 meter över havet och är den region som är mycket kallare än andra delar Sri Lanka. December markerar början av pilgrimssäsongen för Adam’s Peak som löper under torrperioden ända fram till maj. Notera att Adam’s Peak inte rekommenderas att bestiga på sommaren, då belysning och försäljning av vatten och liknande är stängd längs rutten, samt att regnet kan göra turen osäker.

Kulturella triangeln: Dambulla, Anuradhapura, Sigiriya, Minneriya National Park

Bortsett från hög nederbörd i november och december, är väderförhållandena är ganska torra under hela året även om besökare under juni och juli kan uppleva de varma, starka vindar som håller den sydvästra monsunen i schack.

Väder på Sri Lanka månad för månad

Väder på Sri Lanka i januari

Väder på Sri Lanka under torrperioden

Väder på Sri Lanka under torrperioden

Januari är en bra månad att resa till Sri Lanka. Stränderna längs den södra och västra kusten bjuder på massor av sol och minimal nederbörd under hela månaden, även om nederbörd kan förväntas längre norrut och österut, framförallt i kustområden. Medeltemperatur ligger runt 30°C.

I öster börjar den nordöstra monsunen att lugna ner sig, vilket innebär att nationalparker i Yala och Wilpattu kommer att vara varma och torra. Det gör januari till en bra månad för iakttagelser av vilda djur som samlas runt vattenhål.

De centrala delarna av Kandy, bergen i Tea Country och i mindre utsträckning kulturella triangeln, kommer sannolikt att se lite regn. Medan den kulturella triangeln har sin vanliga värme, kommer temperaturer i Tea Country, särskilt runt Nuwara Eliya, förbli svalare på grund av den högre höjden och ha en medeltemperatur på  20°C. Svalare temperaturer och minimal nederbörd gör januari till en bra månad för att bestiga Adam’s Peak.

Väder på Sri Lanka i februari

Det fina vädret på Sri Lanka fortsätter under hela februari. Den södra och västra kusen badar i solsken, har höga temperaturer (medeltemperaturen är 30°C) och minimal nederbörd under hela månaden. På de norra och östra kusterna lugnar den nordöstra monsunen ned sig, varför mindre regn förväntas i februari än under föregående månader.

Liksom januari, är februari en bra månad för safari med chans att få se leoparder sola i Yala National Park. Inlandet har fortsatt varmt och torrt väder, vilket gör februari till en bra månad för vandring i bergen.

Väder på Sri Lanka i mars

Mars är den förmodligen den bästa månaden om man vill uppleva hela Sri Lanka. Optimala väderförhållanden gör då att Sri Lanka kan visa upp det bästa av varje region. Mars är en övervägande torr månad, med stigande temperatur längs de södra och västra kusterna.

Väder på Sri Lanka i april

April är liksom mars än av de bästa månaderna att resa till Sri Lanka, om man ser till vädret i hela landet. Hela månaden kan stränderna i söder och väster fortfarande njuta av mycket solsken, med temperaturer runt 35°C. På östkusten kan man också förvänta sig massor av sol och blå himmel.

Även inlandet har liknande temperaturer och lite nederbörd. Om du planerar att bestiga Sigiriya Rock, se till att gå tidigt på morgonen för att undvika värmen.

Väder på Sri Lanka i maj

Under maj börjar monsunvindar dra in från den Indiska oceanen och Bengaliska viken, vilket leder till nederbörd runt öns sydvästra hörn: Galle, de södra stränderna och västkusten. Trots detta, blandas de korta, skarpa skurarna med mycket sol, särskilt under första halvan av månaden.

Att simma i havet i längs väst- och sydkusten kusten är ofta inte att rekommendera under maj månad. Många hotell har sina röda flaggor uppe för att indikera att havsbad kan vara farligt vid denna tidpunkt. På andra sidan av bergen klarnar det dock upp, så för bäst solchans bör du sikta på att ta dig till östkustens stränder.

Temperaturer är fortsatt höga i Kandy och den kulturella triangeln, med minimal nederbörd. Teregionen har också minimal nederbörd och en behaglig temperatur som ligger runt 25°C. Maj är den sista månaden för pilgrimsfärder till Adam’s Peak.

Väder på Sri Lanka i juni

Västra och södra kustområdena på ön, liksom Tea Country, förblir under sommaren påverkad av den sydöstra monsunen med mer nederbörd. Trots monsunen, är det inte ovanligt att det kan gå flera dagar utan regn eller med bara något enstaka tropiskt skyfall på eftermiddagen. Det gör att dagar på stranden forfarande är möjliga.

Temperaturerna är fortsatt höga längs kusten (medeltemperatur runt 28°C), men det kan vara kyligare uppe i bergen. Att simma i havet längs väst- och sydkusten under juni rekommenderas oftast inte. Med detta sagt är det i allmänhet en månad med bra väder. Vattensporter och utomhusaktiviteter är okej.

I norr och längs östkusten är det annorlunda, med torrt och klart väder för alla solälskare.

Väder på Sri Lanka i juli

Sydvästra monsunen fortsätter, med väder likt det i juni. Även i norr och längs östkusten är vädret likt det i juni. Den nordvästra kusten, från Negombo och norrut, kan också vara lovande, särskilt mot slutet av månaden.

Väder på Sri Lanka i augusti

Trots att den sydvästra monsunen fortfarande blåser in från Indiska oceanen och Bengaliska viken, har augusti betydligt mindre nederbörd än juli och september.
Längre norrut i kulturella triangeln är temperaturen är hög och nederbörden minimal (medeltemperatur runt 32°C), men de torra vindar som blåst under de föregående två månaderna har avtagit.

Väder på Sri Lanka i september

Den sydvästra monsunen avslutar storslaget med hög nederbörd längs den västra och södra kusten. Medeltemperaturen är 28°C. Nederbörden ökar i Tea Country, men i den kulturella triangeln längre norrut är prognosen torrare väder med mycket sol.
Över hela landet kan cykloner förekomma, särskilt från slutet av september till november, med kraftigt regn och kraftiga vindar. Att simma i havet längs väst- och sydkusten rekommenderas fortfarande inte. Håll utkik efter röda flaggor längs stranden för att veta om du kan ta dig ett säkert dopp.

Den östra kusten har sin sista månad av bra väder, vilket innebär nederbörden förväntas öka mot slutet av månaden.

Väder på Sri Lanka i oktober

Den sydvästra monsunen drar bort, men det innebär dock inte att den blå himlen och solsken kommer tillbaka direkt. Nederbörden är fortsatt hög på södra och västra kusten, med temperaturer långt under sin årliga topp (men fortfarande runt 28°C). Nederbörden är också hög i Tea Country, men varmt, torrt väder förväntas längre norrut i den kulturella triangeln.
Saker och ting förändras också i norr och längs den östra kusten, i och med ankomsten av den nordöstra monsunen. Nederbörden ökar och den blå himlen som man har kunnat se under de senaste månaderna börjar gå allt mer i grått.

Över hela landet kan cykloner förekomma, med kraftiga regn och starka vindar. Det gör oktober till en av de regnigaste månaderna sett till hela landet.

Väder på Sri Lanka i november

I väster och längs den södra kusten börjar nederbörden att minska i takt med sydvästmonsunen försvinner. Det oroliga vädret under de senaste två månaderna avtar också, och massor av sol förväntas med en medeltemperatur på 29°C. Det bra strandvädret börjar återvända, särskilt mot slutet av månaden.

Uppe i bergen nederbörden är fortsatt hög och kvällarna kyliga.
Längre norrut i kulturella triangeln, sjunker temperaturen något och nederbörden är hög. Trots det är resor till de viktigaste resmålen fortfarande möjliga. Även i norr och längs den östra kusten ökar nederbörden.

Väder på Sri Lanka i december

Längs den södra och västra kusten är prognosen massor av solsken och torra dagar med perfekta strandförhållanden. Medeltemperaturen ligger på 30°C. Uppe i bergen minskar regnet också något, även om det fortfarande är vått och kvällarna fortsätter att vara kyliga. December markerar början av pilgrimssäsongen för Adam’s Peak som löper under torrperioden ändå fram till maj.

Längre norrut i kulturella triangeln, är nederbörden fortfarande hög, även om toppsiffrorna för föregående månad minskar avsevärt, särskilt mot slutet av månaden. I norr och längs östkusten fortsätter nederbörden att vara hög i och med den nordöstra monsunens framfart.

Väder på Sri Lanka just nu

Se till att kolla en aktuell väderprognos innan avresa. Du kan hitta väderprognosen för Sri Lanka här.