Trincomalee

Östra Sri Lankas största stad, Trincomalee (eller ”Trinco”),  har varit antiken känd för att ha en av Asiens finaste hamnar. Hamnen blev sedan central i kampen under kolonialtiden och lockade även till sig uppmärksamhet från fienden i det japanska flygvapnet under andra världskriget.

Trincomalee har lidit sedan början av inbördeskriget 1983. Även om Trinco klarade sig från bomberna i Jaffna, gjorde stadens läge nära frontlinjen det till öns främsta samlingspunkt för krigsflyktingar. Samtidigt har spänningarna mellan stadens tamiler, muslimer och singaleser regelbundet resulterat i lokala upplopp. Det har varit en mycket lugnare sedan 2007 och Trinco ser nu återigen framtiden med försiktig optimism.

Även om de flesta besökare dras till den här delen av ön för de närliggande stränderna Nilaveli och Uppuveli, är en dag i Trincomalee ett intressant miljöombyte. Själva staden har en diskret men distinkt charm med alla sina sömniga bakgator kantade med koloniala villor och strösslade med moskéer, kyrkor och dussintals färgglada hinduiska tempel.

Läs mer om och boka hotell i Trincomalee här.