Teplantage på Sri Lanka

Sri Lankas alla teplantage är vad Sri Lanka är mest känt för. Ceylonte är en av Sri Lankas främsta exporter. Allt började när brittisk-födda James Taylor 1867 började odla te i det som blev landets första tedistrikt, Loolecondera. Beläget i Kandy’s Hill Country började teplantagen och tefabriken frodas, och sedan dess har industrin bara växt. Det finns plantage över hela landet.

Teplantage i Kandy

Kandy är födelseorten för ceylonte och ses som Hill Country’s huvudstad. Det är beläget i den centrala provinsen. Te i den här regionen växer på kullarna på alitituder mellan 600 och 1200 meters höjd. Kandy producerar generellt te med relativt stark smak och djupa färger. Det bästa téet från regionen produceras under årets första kvartalet då vädret är kallt och torrt.

Teplantage i Nuwara Eliya

Ett annat distrikt i centralprovinsen är Nuwara Eliya. Tack vara sin geografi är Nuwara Eliya känt för att producera te av särskilt bra kvalitet. Med de högsta altituderna på 1800 meter över havet, ett kyligare klimat och måttlig nederbörd är miljön perfekt för teodling.

Teplantage i Uda Pussellawa

Uda Pussellawa är belägett mellan Kandy and Uva. Distriktet har inga särskilda städer och är sparsamt populerat. Befolkningen som bor här är nästan helt dedikerad åt teindustrin.  Klimatet är mestadels vått och dimmigt, även om torrperioder förekommer. Téet påminner mycket om det från Nuwara Eliya, även om det kan vara lite mörkare och starkare.

Teplantage i Uva

Uvaprovinsen har inte heller en särskilt stor befolkning, men består av två distrikt: Moneragala och Badulla. Uva beundras för sin naturliga skönhet och otämjda terräng. Te är den främsta källan till inkomst för regionen. Téet producerat här har en distinkt smak som uppskattas av tekonnesörer. I regionen produceras även grönt te.

Teplantage i Dimbula

Beläget mellan två platåer i den centrala provinsen, ligger Dimbula. Klimat är ofta våt och dimmigt, med säsongen med kalla, torra vindar garanterar te av hög kvalitet. Regionens geografiska komplexitet möjliggör odling av en rad olika tesorter. Te producerat här karaktäriseras dock av en fin, orange färg och en fräsch smak.