Sevärdheter i Kandy

Gömt av grönskan i öns hjärta ligger Kandy, Sri Lankas näst största stad och landets kulturella huvudstad. Med det finns ett flertal sevärdheter i Kandy att besöka och uppleva.

Temple of Tooth

Templet med guldtak är den heliga tandens tempel och hem till Sri Lankas viktigaste, buddistiska relik – en tand från Buddha. Under bönetid är det välbevakade rummet som huserar tanden öppet för både anhängare och turister. Du kommer dock inte att se tanden – den förvaras i ett skrin av guld. Utöver huvudbyggnaden har tempelkomplexet ett flertal mindre tempel och museum. Frilansande guider visar dig runt i templet för runt 600 LKR. Klä dig så att du täcker dina ben och axlar, samt ta av dig skorna när innan du stiger in i templet.

Temple of Tooth

Temple of Tooth – hem till Buddhas tand – och ett av Sri Lankas mest sevärda tempel.

 

Kandy Lake

Kandys sjö ligger mitt i staden och är ett dominerande inslag i stadsbilden. Ta en promenad runt den och njut av lugnet, som förvisso störs en aning av bussar och tuk-tuks vid sjön södra del. Ön är artificiell och anlades 1807 på order av Sri Wickrama Rajasinha, kungariket Kandys siste härskare. Ön i mitten av sjön användes som hans personliga harem. Britterna använde det senare som förråd av ammunition under kolonisationstiden.

Kandy Lake

Sjön i centrala Kandy.

Ceylon Tea Museum

Fyra kilometer söder om Kandy ligger detta museum i en tefabrik från 1920-talet. Efter att ha stått övergivet i mer än 10 år har det nyligen renoverats och erbjuder nu fina utställningar om tepionjärerna James Taylor och Thomas Lipton. En rundtur ingår i inträdet och likaså gör en kopp te i muséets terum efter rundturen.

Kandy Ceylon Tea Museum

Kandys temuseum – för att både lära sig och ta en kopp te.

Peradeniya Botanical Garden

De kungliga botaniska trädgårdarna ligger 5.5 kilometer väster om stadens kärna och besöks årligen av 2 miljoner människor. Trädgården har mer än 4000 olika växtarter och är känd för sin magnifika samling orkidéer.

Peradeniya Botanical Garden

Peradeniyas botaniska trädgårdar, bland orkidéer och grönska.

Esala Perahera

Den tio dagar långa festivalen är en av Sri Lankas mest spektakulära festivaler och kanske en av Asiens mest färgrika, religiösa festligheter. Festivalens ursprung kan härledas ända bak till 300-talet efter Kristus, då Buddhas tand som finns i Temple of Tooth anlände till staden. Från att ha varit en årlig procession över staden utvecklades det snabbt till ett stort religiöst evenemang. 

De dagliga processionerna är som hämtade ur Aladdin – med elefanter,  musikanter, dansöser, eldkastare och män med svärd – och inte som något annat du har sett.

Esala Perahera

Esala Perahera, en färgstark och sprakande festival som pågår i mer än en vecka.