Sevärdheter i Hikkaduwa

Du behöver inte bara hänga på stranden eller fest – det finns många sevärdheter i Hikkaduwa! Missa inte dessa 5 platser som kan krydda din vistelse.

Coral Sanctuary

Hikkaduwas överexploaterade ”coral sanctuary” sträcker sig från norra änden av stranden till ett par hundra meter ut i havet. Vattnet ovanför korallrevet är inte mer än 3 till 4 meter djupt. Det var en gång som en undervattensträdgård med färgglada fiskar och blomstrande koraller, men idag är korallrevet en skugga av sitt forna jag och fiskarna har sökt sig till gladare platser. Anledningarna till förfallet är atmosfäriska förändringar som troligen har orsakats av människor och tsunamin som orsakade ytterligare skada 2004. Det största problemet är dock, och har alltid varit, mänsklig påverkan.

Det är lätt att se korallen. Utrustning för snorkling finns att hyra från de många närliggande hotellen och gästhusen för ungefär 300 LKR per dag.

Tsunami Photo Museum

Detta privata museum halvvägs mellan Hikkaduwa och Ambalangoda berättar tsunamin som 2004 slog in över Hikkaduwa och Sri Lanka. Genom fotografier och nyhetsklipp tas besökare tillbaka till den ödesdigra dagen. Föremålen är bitvis svåra att ta del av då belysningen är dålig, men det spelar ingen roll eftersom då du kommer att känna dig berörd ändå. Entréavgiften är en donation. Öppettiderna är ”flexibla”.

Hikkaduwa National Park

Hikkaduwas marina park sträcker sig från den norra delen av stranden och ett roligt och enkelt väg att ta del av Sri Lankas undervattensliv är att snorka. Utrustning kan hyras på närliggande hotell och gästhus. Du kan även ta en rundtur med båt som har glasbotten, men det är inte det bästa sättet att uppleva undervattensvärlden, särskilt inte eftersom båtarna bidrar till dess förstöring.

Hikkaduwa Lake

Hikkaduwa Lake, med sina otaliga ödlor och fåglor, är utmärkt för en utflykt för att komma bort en stund från stranden. Det arrangeras även båtturer på sjön – fråga runt efter en guide så kommer du att hitta en. Det finns även hotell runt sjön som erbjuder en lugn och fridfyll vistelse i Hikkaduwa.

Sea Turtle Hatchery

Sköldpaddor är en av våra äldsta reptiler – de har vandrat på jorden i ungefär 220 miljoner år – och de kan bli upp till 200 år. Om du är i Hikkaduwa, bör du stanna till vid sköldpaddskläckningen. Byggnaden, med tankar, ligger norr om tågstationen och den är lätt att se då murarna utanför är täckta av färgglada målningar av sköldpaddor. I byggnaden finns tankar – olika för olika arter av sköldpaddor, tillsammans med information om arterna. Det finns också en sektion med sand där sköldpaddsägg är på väg att kläckas. Kläckning sker vanligtvis under sommaren och det tar 3-7 dagar för bebisarna att kravla sig upp till ytan.

Många av arterna är utrotningshotade och en av orsakerna är tjuvjägare som dödar dem för deras skal som säljs som prydnadssaker. Syftet med dessa inrättningar är att försöka bevara dem. Inträdet kostar 500 LKR.

sköldpadda hikkaduwa