Sevärdheter i Colombo

Du hittar inga direkta landmärken, men det finns ändå många spännande och exotiska sevärdheter i Colombo att upptäcka i myllret av människor.

Galle Face Green

Galle Face Green

Galle Face Green, Colombos strandpromenad

Besök Galle Face vid solnedgången för en spektakulär vy. Strandpromenaden är vidsträckt och lockar till sig invånare i alla åldrar – barn, tonåringar, vuxna och gamla. De möts för att flyga drake, spela fotboll och umgås. Framförallt på lördag- och söndagkvällar är platsen fylld av människor. Gå dit för att känna folklivet och hänga med lokalbefolkningen.

Marknaden i Pettah

Pettah Market i Colombo

Pettah, Colombos marknadsdistrikt

Öster om fortet ligger marknadsdistriktet Pettah. Det är Colombos mest uppslukande område och du återfinner ingen annan plats som den här på Sri Lanka. Energin mellan de vindlande gatorna och handelsvarorna som kaotiskt fyller butikerna och trottoarerna är spännande, men utmattande, att utforska. Varje gata är tillägnad en särskilt vara – till exempel är den första gatan full av väskor och skor, på gatan därefter säljs elektronik, och så vidare. Det är inte alltid världens bästa shopping, såvida du inte uppskattar falska Barbiedockor och taiwanesiska hushållsapparater – men du kan också se spåren av mer traditionell handel på sina platser. Till skillnad från resten av Colombo är Pettah främst tamilskt och muslimskt, vilket märks på de moskéer, hinduiska tempel och vegetariska restauranger som fyller området.

Cinnamon Gardens

Cinnamon Gardens

Lugna Cinnamon Gardens

Tidigare var dessa trädgårdar fyllda av kanelodlingar. Idag är det istället ett överklassområde med ambasadder, ståtliga villor, gallerier och muséer. Här hittar du även stadens största grönområde och nationalmuséet.

Casa Serena Art Gallery

Galleriet byggdes för att ställa ut en diversifierad bredd av konst, fotografi, skulpturer, videoinstallationer och hantverk. Det fokuserar på traditionell och nutida konst med verk av både lokala och internationella konstnärer. Öppet tisdag till lördag 10:00 – 18:00 och måndagar 13:00 – 18:00. Du hittar deras hemsida här.

Nationalmuseum

Colombos nationalmuseum

Colombos nationalmuseum

Inhyst i en oerhört vacker byggnad från 1876 ligger nationalmuséet som grundades av den brittiska guvernörer vid den tiden. Det är det största muséet på Sri Lanka och berättar genom sina utställningar historien om det forntida Sri Lanka. I samlingen finns också föremål som har tillhört den tidigare kungafamiljen, såsom kungens gyllene tron och krona. Byggnaden är omgiven är en vacker och lugn gård, där det är skönt att ta en paus.

Old Dutch Hospital

Old Dutch Hospital

Old Dutch Hospital, en västerländsk oas

Detta koloniala komplex är daterat ända till början av 1600-talet och tros vara en av de äldre byggnaderna i området kring Colombo Fort. Idag är huserar det istället trevliga restauranger, chica caféer och coola butiker. Det är lite som en västerländsk oas i det annars hektiska och exotiska Colombo.

Viharamahadevi Park

Viharamahadevi Park

Viharamahadevi Park i centrala Colombo

Colombos största park döptes ursprungligen till Victoria Park men fick ett nytt namn under 1950-talet efter kung Dutugemunus mor. Det är sevärt för sina blomstrande träd, som blommar i mars, april och början av maj. Elefanter som används vid ceremonier får ibland spendera nätter i parken där de kan ses ätandes blad.

Gangaramaya-templet

Gangaramaya

Gangaramaya

Buddisttemplet Gangaramaya består av flera byggnader och bildar ett komplex fyllt av diverse saker. Här hittar du till exempel ett bibliotek, ett museum och ett rum som visar upp de gåvor som templet har mottagit genom åren. Hela templet är fyllt av buddhastatyer i alla möjliga storlekar och utföranden – i sten, plast och guld. Gangaramaya är i fokus för Navam Perahera som infaller under februaris fullmåne (poya).

Beira Lake

Beira Lake

Beira Lake

Nära Gangaramaya i Colombos hjärta ligger en sjö – Beira Lake. I mitten av sjön finns en liten ö på vilken Simamalaka Shrine ligger. Det byggdes med donationer från en muslimsk sponsor. Det är en trevlig och rofylld plats att ta en paus från staden på.