Se elefanter på Sri Lanka

 Turister som besöker Sri Lanka kan ta med sig en minnesvärd upplevelse hem genom att se elefanter. Dessa vackra och ståtliga djur finns att beskåda på många platser runt om i landet.

Se elefanter i nationalparker

Att se elefanterna i det vilda i nationalparkerna är den absolut bästa upplevelsen man kan välja om man vill se elefanter på Sri Lanka. Yala National Park, Minneriya National Park, Kaudulla National Park och Udawalawe National Park är mycket populära för att åka på elefantsafari.

Se elefanter på transit homes

I Udawalawe National Park finns ligger Udawalawe Elephant Transit Home. Syftet med anläggningen är att rehabilitera övergivna babyelefanter för att så småningom kunna släppa tillbaka dem i det vilda. Upp till tre elefanter dödas varje vecka i Sri Lanka i möten med människor, vilket gör att ungar ofta blir lämnade efter dem. På anläggningen hålls elefanterna i nationalparken för att förbli bekanta med sitt habitat, men de har också tillgång till både mat och vård.

Besökare kan få se elefanterna bli matade, men inte röra dem.

elefanter på sri lanka

Undvik elephant orphanages och elefantridning

Det finns många ”elephant orphanages” runt om Sri Lanka, där Pinnawala Elephant Orphanage är ett av det mest kända. Det är hem till ungefär 60 elefanter, av vilka många är babyelefanter som har hittats övergivna och tagits till hemmet. Hemmet startades i 1975 och ämnar att likna det liv som elefanterna skulle ha i det vilda. Skillnaden från transit homes är dock att elefanterna aldrig släpps tillbaka ut i det vilda. Istället är de en attraktion för turister, som flockas för att se stressade elefanter matas dagligen inför stor publik.

Ett orphanage låter kanske något som är för djurens bästa. Det är dock snarare som ett Disneyland för elefanter, med uppenbart undernärda och olyckliga djur, som skor sig på turister som betalar höga priser. Elefanterna ställs upp för fotografering och turister får klappa dem, medan vakterna slår dem med påkar. Många äldre elefanter är fastkedjade och mår dåligt.

För elefanternas skull – besök INTE dessa orphanages. Rid inte heller på en elefant – det är att sponsra djurmisshandel.

Som tur är, finns det många andra alternativ i och med alla de olika nationalparkerna för att få se dessa vackra och ståtliga djur.