Ratnapura

Inbäddat bland grönskande kullar i sydvästra hörnet av Hill Country ligger Ratnapura vilket bokstavligen betyder ”Juvelernas stad”. Staden är känd för sina ädelstenar som har utvunnits här i extraordinära mängder sedan antiken. Naturligtvis gör staden en stor affär av detta med guider som erbjuder turer till gruvor och försäljningar av juveler. Om du är intresserad av att lära dig mer, kan du säkerligen ordna ett besök till en riktig gruva genom ditt pensionat eller hotell.

Ratnapura har även andra attraktioner. Staden utgör en bra utgångspunkt för besök till nationalparkerna Sinharaja och Udawalawe. Flera pensionat i staden kan arrangera rundturer – en minibuss eller jeep kostar $50-60 till Sinharaja och $60-70 till Udawalawe. Ratnapura är också utgångspunkten för en alternativ bestigning av Adam’s Peak, men det är en betydligt längre och jobbigare sträcka än den som utgår från Dalhousie.

Ratnapura är också en av de regnigaste platserna på Sri Lanka, med en årlig nederbörd som ibland överstiger fyra meter. Även när det inte regnar är klimatet oftast fuktigt och klibbigt.

Läs mer om och boka hotell i Ratnapura här.