Ta sig runt på Sri Lanka

Att ta sig runt på Sri Lanka är inte svårt om man vet hur man gör. Det finns enkla sätt att ta sig runt både inom städer och över hela landet för att nå precis de resmål du vill på Sri Lanka.

Tuk-tuk

Den vanligaste transportmedlet i Sri Lanka är trehjulingar, även mer kända som tuk-tuks. Dessa fungerar precis som taxi och är i många situationer ett bekvämt och kostnadseffektivt sätt att ta sig runt. Säkerheten är dock tveksam, då de saknar säkerhetsbälten och är öppna på sidorna.

Tuk-tuks finns överallt på Sri Lanka och på vilken gata du än befinner dig, behöver du knappast vänta mer än ett par minuter på att kunna vinka in en. Om du reser med bagage kan du hålla utkik efter något större tuk-tuks med mer utrymme för dina väskor.

Vissa tuk-tuks har taxameter, medan vissa inte har det. Om det finns en taxameter, se till att chauffören slår på den då det kommer att bli mycket billigare än ett överenskommet pris. Om det inte finns, vilket är mer vanligt på landsbygden, se till att komma överens om ett pris för resan innan den påbörjas.

Även om tuk-tuks är billiga är kollektivtrafiken billigare, särskilt eftersom förare ofta föreslår högre priser för turister än för lokalbefolkningen. Acceptera därför aldrig det första pris som du erbjuds. Det bästa priset du kan vänta dig är 50-75 LKR per kilometer för korta resor och 30-50LKR för längre resor (mer än 15 kilometer).

Taxi

Taxi är ett säkrare alternativ till tuk-tuken, och ibland kan de till och med vara billigare eftersom alla taxibilar har taxameter.

Uber finns också tillgängligt i Colombo och erbjuder två tiers – UberX och UberGO där UberGO är det billigaste alternativet. UberX har en startavgift på 100 LKR (ungefär 7 SEK) och kostar därefter 30 LKR (2 SEK) per kilometer. UberGO är endast hälften så dyrt som UberX. Läs mer på Uber Sri Lankas hemsida.

Den lokala versionen av Uber heter PickMe, och finns tillgänglig att ladda ner via App Store eller Google Play. Precis som Uber, fungerar endast PickMe i Colombo.

Buss

För de som reser på en budget finns bussar överallt. De är ibland trånga och obekväma, men de kan ta dig runt för nästan inga pengar alls – det kostar ungefär 10 kronor att resa över halva ön. Det finns även bussar för dubbla priset på de flesta sträckor som erbjuder både luftkonditionering och en garanterad plats. Bussarna är märkta Lanka Ashok Leyland. Röda och blå bussar är statligt ägda, medan färgglada bussar är privatägda. Röda bussar är långdistansbussar, medan de blå bussarna kommer att stanna i regionen. Tänk på att en buss som visar en skylt som säger ”ColomboGalle”, mycket väl skulle kunna vara på väg till Colombo istället för Galle. De färgglada, privatägda bussarna är dyrare, men också generellt mer bekväma, liksom mindre punktliga.

Busstationer är förvirrande platser – särskilt de stora – men nästan alla kommer att vara glada över att få öva sin engelska genom att hjälpa dig.

Tänk på att det är lokal etikett att ge upp sin plats för medresenärer som är munkar eller präster.

Tåg

Sri Lanka har ett omfattande järnvägssystem som länkar samma större städer och turistorter. Det är mycket pittoreskt att resa med tåg, med slingrande spår genom bergen eller längs den vackra kuststräckan. En tågresa utanför Colombo blir garanterat minnesvärd.

På tågen är det i allmänhet trångt, speciellt på morgonen och sent på eftermiddagen. Tågen kan dessutom vara långsammare än buss, beroende på om du reser med expresståg eller inte. Tåg är oavsett det dock mer bekväma och även billigare än bussar.

Det finns 3 klasser av järnvägsvagnar. Ofta är skillnaden mellan 3: e och 2: a klass bara att 3:e klass saknar ett armstöd mellan sätena. Förstaklassvagnar, luftkonditionering och restaurangvagnar finns inte tillgängliga på alla sträckor, men vissa linjer har till och med vagnar med bättre utsikt speciellt avsedda för turister som vill se det Sri Lankesiska landskapet. Observationsvagnarna avsedda för turister (som till exempel finns på linjen mellan Colombo och Kandy) är dock ofta fullbokade flera dagar i förväg under högsäsong. Se därför till att reservera en plats i god tid om du vill få bästa möjliga utsikt. Du kan boka plats upp till 45 dagar i förväg från Colombo, Kandy, Wellawatte, Vavuniya, Jaffna och andra viktiga järnvägsstationer.

Du kan slå upp tågens tidtabeller på den officiella sajten, som du hittar här. Var dock medveten om att den endast kommer att ge dig resultat för direkta förbindelser mellan stationer. Spara din biljett efter att du har klivit på eftersom de kommer att behöva visa din biljett igen vid när du lämnar stationen på din destination.

Inrikesflyg

Sri Lankan Airlines flyger små sjöflygplan mellan destinationer som Nuwara Eliya, Kandy, Galle och många andra platser. Dessa resor är perfekta för att få en skymt av Sri Lanka från ovan och är dessutom snabbare än att ta sig fram via vägarna. Sjöflygplanen landar också på vackra sjöar runtom på ön, vilket är utmärkta tillfällen för att fotografera. Aero Lanka har inrikesflyg mellan Colombo (Ratmalana Airport), Jaffna och Trincomalee. För flyg till och från Sri Lanka, se Flyg.