Negombo

Negombo är känt främst tack vare sin närhet till den internationella flygplatsen, bara 10 km bort. Många besökare stannar här som ett sista, bekvämt stopp innan flygresan hem. Stranden här är mycket bred på sina ställen, men ganska dålig jämfört med de mer orörda stränderna längre söderut. Det närliggande området är dock en av de livligaste platserna längs kusten om du är på jakt efter billig öl och sena nätter. Ett par mil söder om stranden ligger Negombo Town som erbjuder en intressant introduktion till det lankesiska kustlivet. Här finner du en livlig fiskmarknad, en gnutta kolonialsk charm och hundratals färgstarka träbåtar.

Negombo Beach

Negombo Beach

Negombos historia

Kanelen som växer vilt i regionen runt Negombo sägs vara den bästa och mest rika i universum och har därför attraherat handelsmän och kolonialmakter genom århundradena. Placeringen vid kusten gjorde att det blev en hamn för utrikeshandel för singaleserna tillsammans med bland annat Colombo och Galle.

De första muslimska araberna – morerna – kom till Ceylon (som Sri Lanka hette på den tiden) under 600- och 700-talet. Många slog sig ner längs kuststräckorna och deras ättlingar är fortfarande en stor minoritetsgrupp i Negombo.

Morerna hade länge monopol på kanelhandeln och handelsrutten från Sri Lanka till Europa, vilket gjorde kanelen dyr i väst. Det fick portugiserna att i början av 1500-talet bygga ett fort och ta kontroll över kanelhandeln med väst. Under den portugisiska ockupationen plockade lokalbefolkningen upp och konverterade till katolicismen som portugiserna förde med sig. Negombo kallas därför än idag för ”Lilla Rom” med 2/3 delar av dess invånare som katoliker.

Portugiserna hade kontroll över kanelhandeln tills kriget mellan dem och kungariket Kandy trappades upp under 1600-talet. Kandys kung bad holländarna om hjälp, som erövrade staden 1646. Holländarnas kolonialtid speglas i Dutch Fort som byggdes 1672 tillsammans med andra byggnader och ett stor kanalsystem som sträcker sig från Colombo upp genom Negombo och vidare norrut.

Under 1700-talet ökade efterfrågan på kanel vilket gjorde att produktionen ökade, samtidigt som kvalitén på kanelen sjönk. Samtidigt ökade konkurrensen från Kina, vilket ledde till att mängderna exporterad kanel minskade. När britterna tog över handeln 1796 var det tydligt att industrin var på nedgång. 1830 hade intresset för kanel från Negombo dött ut.

Efter att britterna hade erövrat Kungariket Kandy 1815, var Negombo inte längre en viktig, strategisk utpost. Däremot ökade dess kommersiella värde. Fiskhandeln ökade och när staden länkades samman med andra städer 1907 då en järnväg byggdes, ökade även tillväxt av kokosnöts-, te- och kaffeplantage.

Ta sig till Negombo

Negombo är den stad som ligger närmast Flygplatsen Katunayake airport (CMB) och det går därför snabbt att ta sig dit efter ankomst till Sri Lanka. Det finns taxis, tuktuks och buss till Negombo.

Ett bekvämt sätt att varken bli lurad eller behöva stressa över att få tag i taxi, är att boka transfer från flygplatsen till Negombo i förväg. Boka transfer enkelt här

Med buss tar du en gratis shuttlebuss från ankomstterminalen till Katunayake som ligger 5 minuter från flygplatsen. Därifrån kan du sedan ta en tuktuk för ungefär 400 till 500 LKR till centrum, eller en lokalbuss för ungefär 50 LKR.

Hotell i Negombo

Det finns en hel del hotell att välja mellan. Vi har valt ut de bästa hotellen och listat dem. Kolla in hotell i Negombo.

Sevärdheter i Negombo

Negombo erbjuder inte bara en strand som är skön att hänga på, utan också sevärdheter som visar stadens historia och betydelse som handelsplats. Här kan du läsa mer om sevärdheter i Negombo.