Kandy

Undangömd mellan de gröna kullarna i Sri Lankas hjärta ligger Kandy. Kandy är Sri Lankas näst största stad och landets kulturhuvudstad. 1988 blev staden en del av UNESCOs världsarvslista. Här finns Temple of the Tooth, landets viktigaste religiösa helgedom, och även Esala Perahera, dess mest färgsprakande festival, att beskåda.

Staden har en kompakt stadskärna som är omgiven av kullar täckta av tropisk regnskog. Stadskärnan är ganska hetsig, men en bra destination för shopping där man kan köpa alla möjliga varor till låga priser. Det finns också bagerier som tillverkar och säljer lokala godsaker över hela staden. Det något kyligare klimatet och mindre storlek gör staden en aning trevligare och lättillgänglig än Colombo.

kandy

Vy över Kandy.

Kandys historia

Kandy var singalesernas sista självständiga utpost när resten av ön hade förlorats till portugiserna och holländarna. Kungariket har därför bevarat unika seder och en unik kultur som lever vidare i stadens musik, dans och arkitektur. Staden är flärdfull, med klassiska och koloniala byggnader, ett vackert landskap och ett härligt tempererat klimat. Även om moderna Kandy har börjat sprudla, skapar bergen som omringar staden en småstads atmosfär.

Ta sig till Kandy

Bussar går från nästan alla destinationer du kan tänkas komma från. Från flygplatsen går en direktbuss som tar ungefär tre timmar och inte kostar mer än 15 kronor. Från Colombo eller Badula kan du även ta tåg. Dessa är något mer bekväma än bussar och ger dig en vacker utsikt på köpet.

Anländer du till Sri Lanka och planerar att åka direkt till Kandy kan du anlita en taxi på flygplatsen. Resan kostar ungefär 6000 LKR och du slipper åka via Colombo. Ett bekvämt sätt att varken bli lurad eller behöva stressa över att få tag i taxi, är att boka transfer från flygplatsen till Kandy i förväg. Boka transfer enkelt här.

Ta sig runt i Kandy

I stadskärnan går det bra att promenera, eftersom den inte är så stor. Det är ett bra sätt att få se stadens tempel, butiker och shopping. För resor utanför stadskärnan är tuk-tuk det absolut det lättaste sättet att ta sig runt. Tuktuks ser du överallt. Läs mer om hur du tar dig runt här.

Hotell i Kandy

Kandy erbjuder ett brett utbud av hotell – från lyxiga hotell i stadskärnan, till billiga men mysiga gästhus längs bergssidorna. Gästhusen varierar dock i kvalitet, och det finns en risk för att ägarna är aggressiva när de försöker sälja in ett rum för natten till dig. Det absolut skönaste är därför att boka ett rum i förväg. Du kan läsa mer om hotell i Kandy här.

Sevärdheter i Kandy

I egenskap av Sri Lankas kulturhuvudstad, erbjuder Kandy både tempel och traditioner, men också underbara botaniska trädgårdar.  Läs mer om sevärdheter i Kandy här.

Se upp för bedragare!

Kandy var tidigare känt för att vara fyllt av bedragare som på både det ena och andra sättet lyckades få intet ont anande turister att öppna plånboken. Situationen har förbättrats avsevärt på senare år, men det kan fortfarande vara värt att vara på sin vakt. Det är vanligt att de inleder en konversation med att berätta om staden, för att bygga upp din tillit och sedan sälja på dig evenemang och sevärdheter som främst är till för att tömma din plånbok. Var på din vakt och rådfråga ditt hotell om bra utflykter och sevärdheter istället för att köpa dem från gatuförsäljare då du riskerar att bli lurad.