Jaffna

Avlägsna och krigshärjade Jaffna är norra Sri Lankas största stad och tamilernas hemmavist. Tamilerna har kontrollerat staden sedan 1200-talet. Staden var mittpunkten för många av inbördeskrigets svåraste slag, men skonades från striderna som pågick i resten av landet 2008-2009. Efter att ha varit otillgängligt under två decennier är besökare nu återigen välkomna. Staden är oväntat levande och vacker, trots dess många år i isolation.

Jaffna ligger närmare Indien än Colombo och är därför på många sätt mer kulturellt och politiskt influerad av närliggande indiska stater än av singalesiska Sri Lanka. Att komma till Jaffna kan innebära en kulturchock om du har spenderat mycket tid på resten av ön. Det går inte heller att undgå att se de indiska influenserna i språk och seder. Även om Jaffna har en bit av Indien i sig, har staden en komplex identitet färgad av muslimer, portugiser, britter, singaleser och holländare. Trots att hinduism är den huvudsakliga religionen är även kristendom väl representerat här. Därför går färgglada tempel att skåda bredvid stora kyrkor och koloniala villor. 

Trots att befolkningen har brottats med institutionaliserad rasism och förödande inbördeskrig i nästan ett halvt sekel, har Jaffna behållit en kosmopolitisk anda och charm som gör staden till en oväntad men minnesvärd plats att besöka.

Läs mer om och boka hotell i Jaffna här.