Horton Plains

Beläget i yttersta delen av Hill Country, halvvägs mellan Nuwara Eliya och Haputale, ligger Horton Plains National Park. Det är ett stort område av dyster, gräsmark och avgränsas vid dess södra kant där klipporna som dramatiskt störtar nedåt och markerar kanten av Hill Country. Det här är det känds World’s End – en klippavsats som störtar uppemot en kilometer mot låglandet nedanför. Horton Plains är som sin egen värld på Sri Lanka. Det är ett dimmigt och regnsvept landskap, vars fuktiga klimat har bidragit till ett unik ekosystem. Stora delar av slätten är fortfarande täckt av oberörda bestånd av unika träd och växter.

Magiska vyer i Horton Plains

Magiska vyer i Horton Plains

Djurliv i Horton Plains

Vad gäller djurlivet är det relativt blygsamt som en attraktion för en turist. Hjorderna av elefanter som tidigare strövade på slätten är sedan länge bortjagade av koloniala jägare. Har du en otrolig tur kan du få syn på en av de 40-tal leoparder som fortfarande tros bo i området. Parkens mest synliga invånare är dess hjordar av sambarhjort, men du kan även se sällsynta apor. Parken är också en av de bästa platserna på ön för fågelskådning. Du kan få syn på arter såsom ceylonflugsnappare, Sri Lankesisk busksångare och Sri Lankesisk visseltrast. Du kommer förmodligen också se vackra ödlor, men deras bestånd minskar på grund av kråkor som lockas till parken av sopor slängda av mindre miljömedvetna turister.

Ta sig till Horton Plains

Horton Plains nås enklast från Nuwara Eliya eller Haputale. Om du kommer med tåg från Colombo eller Kandy åker du mot Badulla, men ska gå av vid Ohiya. Från Ohiya är ingången till parken 10 kilometer bort. Du kan ta en tuk-tuk den biten.

Hotell i Horton Plains

Det finns inte särskilt många hotell i detta naturreservat, men ett utmärkt val är The Glenrock. The Glenrock är ett lyxigt hotell omgiven av den otroliga naturen som verkligen låter dig att koppla bort. Med alla tänkbara bekvämligheter och spa, är det här en plats att pusta ut.

Läs mer om och boka The Glenrock här.

I övrigt rekommenderar vi att bo på hotell i närliggande Nuwara Eliya, varifrån du kan göra en dagsutflykt in i nationalparken.