Hikkaduwa

Hikkaduwa är inte direkt orört, men jämfört med orter längre norrut är staden uppfriskande livlig. Här finner du massor av restauranger, barer och butiker utanför stranden. Publiken består främst unga resenärer. Särskilt livligt är det under årliga Hikkaduwa Beach Fest, ett tre dagar långt beach party i juli / augusti med internationella DJs. Andra attraktioner inkluderar även utmärkt surfing, dykning och snorkling. En bit bort ifrån stranden och havet finns också flera intressanta buddhistiska tempel, alla lätta att nå med tuktuk eller cykel.

hikkaduwa

Solnedgång i Hikkaduwa

Hikkaduwas historia

På 1970-talet var Hikkaduwa var Sri Lankas hippiecentrum och ett budgetalternativ till de lyxigare resorterna i Beruwala och Bentota. Årtionden sedan dess har inte varit snälla mot Hikkaduwa. En skenande utveckling har lett till förstörelse, med skamligt fula hotell och ett döende korallrev.

De senaste åren har dock orten börjat resa sig ur askan tack vare att horder av turister till stor del har ignorerat staden. De har istället flockats till nyare och mindre exploaterade destinationer längre söderut. Hikkaduwa har därför kunnat få tillbaka en del av sin forna hippiecharm. Den förstörda stranden och korallrevet, kallat Coral Gardens, har successivt rehabiliterats. Efter tsunamin revs och renoverades många av stadens hotell, vilket gör att staden nu ser bättre ut än vad det har gjort på många år. Den hektiska och störande trafiken längs Galle Road har också minskat något sedan öppnandet av södra Expressway.

Ta sig till Hikkaduwa

Hikkaduwa ligger på tåglinjen som sträcker sig från Colombo till Matara. Tåget tar ungefär 2 timmar och kostar mellan 85 och 300 LKR, beroende på om du reser i tredje, andra, eller första klass. Det ligger också längs motorvägen A2 som löper parallellt med kustlinjen. Att ta en taxi från Colombo tar ungefär 90 minuter.

Hotell i Hikkaduwa

Här finner du många hotell, både längs stranden och spridda över inlandet längs kusten. De är av blandad kvalitet. Vi har därför handplockat några utmärkta val för dig som planerar att ta in på hotell. Du hittar hotell i Hikkaduwa här.

Sevärdheter i Hikkaduwa

Inte bara fest och strand – det finns även ett rikt djurliv att upptäcka. Du hittar även ett museum som påminner oss om tsunamin som drog in över Sri Lanka år 2004. Läs mer om sevärdheter i Hikkaduwa här.