Matkultur

Sri Lankesisk och sydindisk mat har mycket gemensamt, och många lokala restauranger kommer att beskriva sina menyer som lankesiska & sydindiska. Lankesisk mat är i allmänhet starkt kryddad, men du kan alltid be om mindre starka alternativ när du beställer mat. Maten är mycket billig i allmänhet – en billig måltid kostar ungefär 10 kronor och de dyraste restaurangerna i turisttäta områden tar sällan mer än 100 kronor.

Observera att Sri Lankeser äter med sin högra hand – detta är inte ett stort problem, eftersom du överallt kommer att kunna be om bestick om du inte kan eller vill äta med händerna.

Den mest vanliga rätten för lankeser är ris och curry – en massiv hög av ris omgiven av olika curries och delikatesser. Om du vill äta en billig lunch kan du följa den lankesiska publiken till någon av de tusentals små kaféer som finns, som förvirrande nog kallas ’Hotels’. Dessa säljer normalt ett ris- och currypaket tillsammans med kryddiga rolls. Detta är idealiskt för backpackers eftersom du debiteras efter hur mycket du äter, och om du inte är helt utsvulten kommer det förmodligen inte kosta mer än 10 kronor.

Om du tar färdas längs vägarna utanför Colombo finns det oändliga möjligheter att stanna på vägen för lunch. Hotell och vandringshem längs större vägar i hela Sri Lanka har bra restauranger, och kommer att erbjuda både srilankesiska och västerländska menyer. Om du inte är så äventyrlig kan du också få goda smörgåsar och soppor på dessa restauranger. Dessa restauranger har utmärkt ris och curry som kommer att lämna dig mätt och glad.

Att äta kommer definitivt att bli en minnesvärd upplevelse i Sri Lanka.