Dykning på Sri Lanka

Sri Lanka är en fantastisk destination för dykning. Det badar i varma strömmar från den Indiska Oceanen och har närmare 1600 kilometer av palmklädd kustlinje. Det är inte bara landskapet ovan ytan som är vackert. Det som finns att upptäcka under vattenytan är en vibrerande värld i sig.

Sri Lankas vatten är hem till en otrolig bredd av havsdjur, med allt från blåvalar till nakensnäckor. Sri Lanka erbjuder hundratals spännande dykplatser, inklusive vrakdyk utanför kusten. Lokala dykare upptäcker fortfarande nya vrak när de utforskar öns vatten. Många av vraken är täckta av koraller och fiskar. Det går också att dyka i undervattensgrottor.När du dyker på Sri Lanka bör du planera din dykning efter monsunsäsongen. Oktober till maj är högsäsong för dykning på väst- och sydkusten, medan dykningen är bäst från maj till oktober på den nordöstra kusten.

Dykning i Hikkaduwa

Hikkaduwa är en liten ort på Sri Lankas södra kust strax utanför Galle. Strand- och nattlivet har gjort Hikkaduwa till en av de mest populära destinationer för turister som besöker Sri Lanka. Dykning och snorkling är fantastiskt här tack vare mängderna av korallrev och tropiska fiskar. Det finns också ett antal skeppsvrak som kan utforskas och ge upplevelsen en äventyrlig touch.

Dykning i Negombo

Negombo är en ideal dykplats för dykare på alla nivåer som vill njuta av rev, klippor, vrak och grottor. Det marina livet är också rikt, på såväl grunt som djupt vatten. De främsta dykplatserna runt Negombo är Lobster Reef, Barracuda Point och Ahas Yatra Gala med dess brittiska stridsplan som vilar på havsbotten.

Dykning i Bentota

Dykplatserna runt Bentota är huvudsakligen klippformationer med färgglada koraller och tvättsvampar. Alla dykare kan hitta något som passar sin nivå, såväl nybörjare som mer avancerade dykare. Sikten är perfekt och det är nästintill inga strömmar. Bentota erbjuder en titt på små djur som krabbor, snäckor och ålar, men ibland kan även rockor och valhajar siktas av dykare. Sköldpaddor och barrakudar är också väldigt vanliga.

Dykning i Unawatuna

Unawatuna är en av de bästa dykplatserna på Sri Lanka. Det är en säker plats att dyka på i och med att det är skyddat av korallrev. Att man kan dyka på både rev och vrak, samtidigt som orten erbjuden surfing, har gjort Unawatuna allt mer populärt. Dykningen är som bäst från mitten av oktober till slutet av april. Utom dessa månader är sikten tyvärr dålig.

Dykning i Weligama

Weligama är inte bara en fiskeby, utan också en bra utgångspunkt för dykning och snorkling. Det finns specifika dykplatserna i Weligama såsom Yala Rock, Coral Reef och Mirissa Point. Yala Rock är ett klippigt område med klippor som är upptill 15 meter höga. Reven har några små grottor där du kan se fina, tropiska fiskar. De färgglada reven gör upplevelsen ännu häftigare.

Dykning i Kalpitiya

Kalpitya ligger i Sri Lankas nordvästra provins. Den är känd för sina vackra vyer då den består av totalt fjorton öar. The Bar Reef som går att dyka på här är Sri Lankas största rev och idealiskt för såväl dykning som snorkling. Det har en bredd av tropiska fiskar, färglada rev och helt klart vatten. Andra dykplatser i Kalpitiya är Pearl Banks och The Ridge som är minst lika vackra och även har undervattensgrottor att utforska. Det går inte att dyka i Kapitiya mellan maj och november på grund av monsunsäsongen.

Dykning i Batticaloa

Batticaloa ligger på östra kusten utanför Trincomalee och lockar till sig många dykare med sitt varma, kristallklara vatten. Det har rankats som en av Asiens bästa resmål för dykning. Batticaloa erbjuder varierande dykplatser, djup och svårighetsgrad, varför både nybörjare och erfarna dykare kan få ett bra dyk här. De flesta dykplatserna erbjuder imponerande undervattenslandskap och marint liv, och är tillgängliga även för nybörjare. Mer erfarna dykare har ett bredare utbud att välja på som inkludera platser som är så djupa som 53 meter och har skeppsvrak. Det mesta kända är H.M.S. Hermes – ett brittiskt flygplan som sjönk under andra världskriget – som anses vara dyk nummer ett på Sri Lanka.

Dykning i Arugam Bay

Arugam Bay är inte bara bra för surfing, det är också ett bra ställe att simma året runt och har möjlighet till dykning och snorkling. Korallrevet här erbjuder möjlighet att se många, färgglada fiskar. Basses Reefs är ett måste för dykare som besöker Sri Lanka. Det består av två enorma rev, med vackra stenformationer, klara vyer och en mängd fiskar inklusive hajar, tonfisk, barrakudor och rockor.