Colombo

Sri Lankas huvudstad sträcker sig längs öns västra kust och är hem för omkring tre miljoner människor. Colombo förblir Sri Lankas kommersiella och finansiella huvudstad trots att den administrativa huvudstaden har flyttats till Sri Jayewardenepura Kotte, en förort öster om staden.

Colombo är en enorm, spretig stad som kan besökas när som helst på året tack vare dess tropiska klimat. Värmen är ofta plågsam, samtidigt som trafiken är intensiv och likaså dess föroreningar. Staden kan därför lätt bli en mardrömslik upplevelse för en resenär som inte har planerat sin vistelse noga.

Stadens brist på uppenbar charm gör den svår att förälska sig i vid första ögonkastet, men växer definitivt ju längre du stannar. Colombo är värt minst en dag av den tid du spenderar på Sri Lanka. Staden har inga särskilda sevärdheter, men erbjuder en unik atmosfär och härlig karaktär. Det är en brusande blandning av Asien, kolonial charm och modernt chic. Blanka kontorsfastigheter blandas upp med förfallna, lokala kaféer och butiker. Buddhistiska helgedomar och koloniala kyrkor står bredvid mångfärgade torn på hinduiska tempel. Allt är som en uppvisning av den blandning av människor och religioner som har bidragit till skapandet av denna överraskande och kosmopolitiska stad.

Colombo i Sri Lanka

Colombo i Sri Lanka, sett från Galle Face Green som en av Colombos sevärdheter. I bakgrunden skymtar Galle Face Hotel, ett av Sri Lankas lyxhotell.

Colombos historia

Sett till hela Sri Lankas nästan 2500 år av dokumenterad historia, är Colombo nytt i sammanhanget. Under kolonialperioden var det under portugisiskt, holländskt och brittiskt styre. Det var under denna period som Colombo växte från att vara en muslimsk handelsplats som inte var särskilt betydelsefull, till att bli öns viktigaste plats och största hamnstad. Efter självständigheten 1948 fortsatte staden att växa, men blev en slagplats för inbördeskriget då singaleser och tamiler drabbade samman. Idag är det dock en plats där många olika kulturer lever bredvid varandra och ger staden en unik karaktär som inte går att hitta någon annanstans på ön. Läs mer om Colombos historia här.

Ta sig till Colombo

Sri Lankas internationella flygplats Bandaranaike International ligger i Katunayake, nära Negombo. Att åka till Colombo från flygplatsen tar med taxi ungefär en timme med taxi under rusningstrafik och annars närmare en halvtimme. Om du ankommer sent på natten kan det vara ett alternativ att stanna i Negombo en natt och sedan åka in till Colombo dagen därpå.

Det finns några diskar som tillhör 4- och 5-stjärniga hotell. Dessa erbjuder taxibilar med AC med ett fast pris till destinationen. Det rekommenderas att komma överens med taxichauffören om ett pris innan avfärd för att undvika att bli lurad och betala för mycket. En taxiresa från flygplatsen bör kosta mellan 2000 och 3000 LKR. Att ta en tuk-tuk samma sträcka kommer inte att bli särskilt mycket billigare än att ta en taxi, som är ett mycket mer bekvämt alternativ.

Ett bekvämt sätt att varken bli lurad eller behöva stressa över att få tag i taxi, är att boka transfer från flygplatsen till Colombo i förväg. Boka transfer enkelt här.

Om du reser på en budget är buss det absolut billigaste sättet att ta sig in till staden. Buss med AC finns vid busstationen utanför flygplatsen. Det är inte alls bra skyltat, så fråga någon i flygplatspersonalen om du är osäker på var du ska gå. Det kostar 110 LKR.

Du kan även resa med tåg. Ta en tuk-tuk som bör kosta ungefär 100 LKR till Katunayaka South Station. Har du inget bagage kan du också gå – det är ungefär 1 km från ankomstterminalen till tågstationen. Köp en biljett till Colombo Fort, den kostar runt 30 LKR. Tågen är ibland försenade, men det går minst ett tåg i timmen.

Ta sig runt i Colombo

Tuk-tuk är absolut det lättaste sättet att ta sig runt. Det finns även taxis och Uber, vilket är ett mer säkert och bekvämt alternativ till tuktuken – dock är tar de några fler minuter att få tag i. Tuktuks ser du överallt. Läs mer om hur du tar dig runt här.

Hotell i Colombo

Colombo har fler hotell på den lyxigare delen av skalan ämnade för affärsresenärer än vad de kan fylla och ett växande antal chica boutiquehotell. För att hitta ett boende som passar dig, rekommenderar vi att du kollar in vår sida för hotell i Colombo.

Sevärdheter i Colombo

Colombo har inga direkta landmärken, men många spännande och exotiska sevärdheter att upptäcka i myllret av människor. Du kan upptäcka sköna grönområden såsom Galle Face Green, Cinnamon Gardens och Viharamahadevi Park. Om du vill uppleva något alldeles unikt ska du bege dig till marknaden i Pettah, en kaotisk men likväl spännande handelsplats som inte liknar något annat. Det finns även tempel och vackra byggnader att skåda. Läs mer om sevärdheter i Colombo här.

Shopping i Colombo

Det finns ett bra utbud av butiker. En dag utforskandes stadens hantverkscentrum och chica butiker kan vara ett värt sätt att avsluta sin vistelse på Sri Lanka och göra sig av med de rupees man har över. Du hittar Sri Lankas bästa hantverk till salu på många platser runtom i staden, och även moderna butiker som erbjuder modern design inspirerade av traditionellt hantverk. Allt är givetvis väldigt billigt. Det finns även utmärkta bokaffärer, juvelerare och tebutiker. När du köper hantverk, kom ihåg att det är olagligt att exportera antikviteter (objekt äldre än 50 år) utan en licens.

Restauranger i Colombo

Colombo är garanterat det bästa stället att äta på i Sri Lanka. Staden har en rad asiatiska och europeiska restauranger, och kan även erbjuda utmärkt mat från det Sri Lankesiska, kinesiska och indiska köket. Så snart din mage har vant sig vid bakteriekulturen kan du även testa de lokala kaféerna.

Nattliv i Colombo

Colombos nattliv återhämtar sig fortfarande från inbördeskriget och den gradvis mer avslappnade säkerhetssituationen. Det finns en del platser att ta en drink på, men utbudet av nattklubbar är mer eller mindre obefintligt.