Bentota

Bentota strand är uppdelad i två områden. Vid den norra änden, mot Aluthgama, ligger Paradise Island (som det populärt kallas), en smal landtunga vackert inklämt mellan vågorna i Indiska oceanen och det lugna vattnet i Bentotalagunen.

Bentota Beach

Bentota Beach

Lugna Bentota Ganga erbjuder Sri Lankas största utbud av vattensporter, inklusive intressanta båtturer uppför floden. Den södra änden av Bentota beach har en bred sträcka av sand längs täta snår av korkskruvspalmer. Det är en av de finaste stränderna på ön, men tyvärr något förstörd av de mängder skräp som har dumpats här.

Det är också här du hittar ett kluster av high-end-hotell och villor, liggandes med jämna mellanrum längs kusten. Många av hotellen i området är ett verk av den lokala arkitekten Geoffrey Bawa. Det är väl värt att lyxa till det med att bo i en av hans klassiska skapelser, vars listiga kombination av natur och konst ger en upplevelse som är både lyxig och estetisk. Trots antalet besökare är Bentotas strand förvånansvärt tyst, särskilt söder om stationen. Till skillnad från Hikkaduwa eller Unawatuna, finns det nästan inget strandliv här. Det saknas improviserade kaféer, hantverksbutiker och gatuförsäljare.

Ta sig till Bentota

Det går luftkonditionerade bussar från Colombo Fort till Galle som stannar vid Bentota. Buss nummer 2 tar 2 till 2,5 timmar och kostar runt 150 LKR. Du kan också ta tåg från Colombo. Tågen stannar vid Aluthgama 2 kilometer från Bentota och därifrån kan du ta tuk-tuk.

Hotell i Bentota

Du hittar många sköna strandresorter i Bentota där du får tid och rum att koppla av. För att hitta ett boende som passar dig, rekommenderar vi att du kollar in vår sida för hotell i Bentota.

Sevärdheter i Bentota

Även om Sri Lanka mest är strand, avkoppling, lata dagar i solen och äventyr i vattnet, finns det intressanta sevärdheter att upptäcka på land. Här har vi listat de främsta sevärdheterna i Bentota.

Brief Garden

Brief garden är en byggnad med trädgård ritad av den välkände landskapsarkitekten Bevis Bawa, bror till Geoffrey Bawa som också är en välkänd arkitekt på Sri Lanka. Bevis Bawa började bygga platsen 1929 och nu finns många skulpturer av honom och andra konstnärer att bevittna i en trädgård som känns som något från Djungelboken. Den japanska trädgården är ett måste att besöka. Brief Garden ligger 10 kilometer från Bentota mot inlandet. Det finns ingen lokaltrafik, men det går bra att ta tuk-tuk eller taxi. Mer eller mindre alla vet var Brief Garden ligger, så om det är dåligt skyltat kan du bara fråga om vägen.

Brief Garden

Brief Garden – som hämtat ur Djungelboken

Galapata Vihara

Galapata Vihara är ett vackert tempel från 1100-talet. Det sägs ha byggts av A Parakramabahu den Store, som också byggde staden Polonnaruwa. Det finns en underjordslabyrint som sammanlänkar områdets tempel. I januari, vid fullmåne, firas en festival här till minne av att Buddha besökte Sri Lanka.

Sea Turtle Hatchery

Om du vill se hur man arbetar för att bevara sköldpaddsbeståndet passar sig ett besök hit alldeles utmärkt. Det är öppet från sex på morgonen till sex på kvällen och du får möjlighet att släppa ut nykläckta sköldpaddor i havet här.

Chaplon Tea Center

Beläget längs Galle Road ligger Chaplon Tea Center där du kan dricka färskt ceylonte från dess egna marker. Tecentret är utfört i kolonial still, som påminner besökare om tiden då Sri Lanka var en brittisk koloni. Ta en kopp av världens bästa te på verandan och njut.  

Dykning i Bentota

I Bentota är vattnet varmt och det finns ett stort utbud av butiker för dykning och snorkling. Många har PADI-certifiering. Bentota är en dröm för dykälskare.

Den främsta dykplatsen är Canoe Rock, där du hittar såväl sandiga områden som områden med korallformationer. Dykare kan antingen dyka från båt eller direkt från stranden. Att åka ut med båt är dock mer populärt och kanske mer spännande. För extra äventyr går det även bra att göra ett nattdyk.

Du kan läsa mer om dykning på Sri Lanka här.