Arugam Bay

Lättsamma Arugam Bay är garanterat den mest levande platsen längs östkustens alla orter. A-bay som det också kallas, har länge varit populär bland surfare som kommer hit för att surfa det som anses vara de bästa vågorna i Sri Lanka. Det är också en bra plats att ta avstamp i för att utforska de vackra omgivningarna, såsom Lahugala National Park och Yala East National Park.

Arugam Bay har en stor väg som löper parallellt med stranden och är fylld med pensionat, kaféer och butiker. Stranden ser nu bättre ut än någonsin, sedan myndigheterna har avlägsnat alla byggnader inom 20 meter från vattenlinjen. Detta var kanske dock inte det bästa för lokalbefolkningen, då de fick sina hotell och hus rivna av statliga bulldozers.

Arugam Bay markerar också gränsen mellan de singalesiska majoritetsområdena i söder och de huvudsakligen tamilska och muslimska områdena längre upp längs kusten. Det har därför en ovanligt eklektisk, men harmonisk blandning av alla tre etniska grupper, liksom ett växande antal västerländska expats. Det finns en oro över att byns unika och oexploaterade karaktär ska försvinna när den traditionella turistnäringen breder ut sig. Särkskilt den förestående öppningen av den nya Hambantota flygplatsen anses kunna bidra till exploatering. Detta kommer dock göra byn avsevärt mycket lättare att nå för internationella besökare. För närvarande har Arugam Bay sin egen excentriska charm bevarad.

Läs mer om och boka hotell i Arugam Bay här.