Adam’s Peak

Beläget i ett vackert område i södra Hill Country har denna upphöjda topp gäckat människors fantasi i århundraden och varit ett mål för pilgrimsfärder i mer än 1000 år.

Adam’s Peak kallas för just Adam’s Peak för att det sägs vara den plats som Adam satte sin fot på först efter att jag blivit utkastad ur paradiset, men går också under namnet Sri Pada – ”Det Heliga Fotavtrycket”, lämnat av Buddha när han vandrade mot paradiset – och Samanalakande som betyder ”Fjärilsberget”. Andra säger att ”fotavtrycket” tillhör den hinduiska guden Shiva.

Adam’s Peak, Sri Pada, Fjärilsberget, fotavtrycket – kärt barn har många namn.

Pilgrimssäsongen börjar på poyadagen i december och pågar ända till Vesakfestivalen i maj. Januari och februari kommer flest besökare. Under denna säsong vandrar både pilgrimer och turister sida vid sida uppför de oräkneliga stegen mot toppen. Under lågsäsongen, mellan maj och oktober, står templet på toppen tomt och berget är ofta skymt av moln.

Pilgrimsfärden börjar från Dalhousie, 33 km sydväst om Hatton som ligger längs sträckan Colombo – KandyNuwara Eliya. Under pilgrimssäsongen lyses slingan uppför berget upp av ett skimrande band av ljus som syns milsvid. På håll ser ut som ett spår av stjärnor som leder till himlen. Många pilgrimer föredrar att ta den längre och mer uttröttande stigen från Ratnapura som tar sju timmar upp till toppen.

På en klar dag kan Colombo, 65 kilometer bort, ses från toppen.

Att bestiga Adam’s Peak utanför säsongen är svårare, och du behöver då en ficklampa för att klara bestigningen.